Smuđ- rečni predator

Na samom dnu reka, među muljem, ispod potopljenih stabala, pod branama i u uvalama – vodi se bitka. Smuđevi (maslinasto smeđe ribe, dugačke do 1m) love sve što mogu da uhvate. Obično čekaju sumrak ili se kriju u zasedi, a iskusni ribolovci kažu da mogu i da zamute vodu i sami sebi naprave kamuflažu- sve dok se iznenada ne bace na planktone, crviće i kukce koji ne znaju šta ih je snašlo.
U isto vreme ribolovci ga ciljano love tokom cele sezone. Iz nekog razloga smuđ je slab na vibracije, pa vrlo često napada silikonske mamce, koji mu deluju kao lak plen. Takođe pokazalo se da najbolje razaznaje žutu boju, pa i na to treba obratiti pažnju kod izbora mamca. Osim toga , stručnjaci kažu da nije dobro pustiti smuđa nazad u vodu, odmah posle ulova, jer se vrati u jato i „upozori“ ostale pa ceo ulov može da propadne.
Svaki smuđ težak preko 7 kilograma smatra se „kapitalcem“, a z rekord na ex YU prostorima uzima se ulov od 16kg. Svetski rekod je pak 18.7 kg (naravno ukoliko se ribolovcima oko ovih stvari može verovati).
_AAT8555.2560 1600