Predak današnjeg soma, započinje svoju plivačku karijeru još u vodama kasnog doba Jure i preživljava i evoluira u različite oblike do danas, kad nastanjuje sve kontinente sveta, osim ledenog Antartika. Preostalih šest kontinenata predstavljaju dom za ovog velikog svaštojeda, koji vreba plen na dnu tekućih voda, pomoću svog odličnog čula mirisa i sposobnostima koje ga čine izuzetnim noćnim predatorom.

Siluriformes, odnosno red somova, spada u jednu od najraznovrsnijih grupa kičmenjaka na planeti, sa svojih skoro 3600 vrsta. Jedna od njih je i evropski som, koji pronalazi mesto na vrhu liste najvećih slatkovodnih riba u našim krajevima, dostižući veličinu i preko 3m, a težinu do 300kg.

Som je sluzava riba, bez krljušti, čija boja tela se razlikuje u zavisnosti od okruženja i predstavlja odličnu kamuflažu u mutnim vodama, kojima se kreće. Leđni deo može da varira od tamnozelene i smeđe, pa sve do crne boje, a stomak mu je uglavnom prljavobeo, kako bi bio nevidljiv i onim organizmima koji ga potencijalno vrebaju sa dna dok još nije dostigao svoju punu veličinu i snagu.

Od ostalih slatkovodnih riba, razlikuje se po svojoj velikoj pljosnatoj glavi, sitnim očima i dugim brkovima (zbog kojih se u engleskom jeziku naziva „catfish“, odnosno riba mačka) i ovalnom trupu koji se sužava ka repu.

Nije naročito probirljiv i poješće gotovo bilo šta što mu ponudite. Osim glista, puževa i insekata, poznat je i kao neobičan ljubitelj domaćeg sapuna, a u slučaju kada voda postane siromašna hranljivim materijama, odlučuje se i za kanibalizam.

harcsa2

Snažan i znatiželjan, ovo je jedina rečna riba koju privlači buka, nevreme i grmljavina i pri ovakvim okolnostima isplivava na površinu, ne bi li dokučio šta se događa. Iako je poznat kao lenjivac, retko se predaje bez borbe i predstavlja jednu od omiljenih riba za rekreativni ribolov.

Na tanjir dospeva u različitim formama, u vidu fileta, pržen, pohovan, ispečen na roštilju, u obliku fašira ili pljeskavice i u paprikašu, a zbog nedostatka sitnih kostiju, jedna je od popularnijih riba na našem meniju.

peceni-saran-rerna-5